Kryssning på Dourofloden med Porto

Den portugisiska floden Douro betraktas som en av Europas vackraste och är den tredje längsta på Iberiska halvön, efter Tejo och Ebro. Vi kryssar från Porto vid Atlantkusten in i hjärtat av Portugals portvinsregion, förbi olivlundar, terrasserade vinodlingar och medeltida bergsbyar. Dourodalen med sin rika historia och kultur är upptecknad på Unescos lista över världsarv, och under vår kryssning kan du njuta av vackra utflykter och av goda måltider, underhållning och utmärkt service ombord.

Staden Porto var under romersk tid var känd som Portus Cale och fick så småningom ge namn åt hela Portugal. Också portvinet har namngetts efter staden, som ligger där floden Douro mynnar ut i Atlanten. Tidigare fraktades vinet från gårdarna inne i landet på floden, för vidare export från Porto. Det är därför naturligt att staden har en så stark koppling till det världsberömda portvinet.

Dourodalen är Portugals viktigaste vindistrikt, och ett av de äldsta i världen. Flera vingårdar i Dourodalen håller ännu på traditionen att under skördetiden trampa sina egna druvor, för att undvika att kärnorna krossas och ger en bitter bismak. Vingårdarna i regionen var även de första som, under 1700-talet, fick den statligt kontrollerade ursprungsbeteckningen.

Färdledare

Grand Tours färdledare

På samtliga resor har vi svensktalande färdledare med stor kunskap om och genuint intresse för sina resmål. Allt för att du ska känna dig trygg på resan.
Läs mer

Program

Visa alla dagar
Dag 1 Flyg till Porto, Portugal

Vi flyger till Porto, Portugals andra stad. Vid ankomst till flygplatsen möter buss för transfer till kryssningsfartyget. Efter det att vi installerat oss ombord, bjuds vi på en välkomstcocktail och middag, följt av en kvällsutflykt i den spännande staden.

Porto är Portugals viktigaste hamnstad, men framför allt är Porto en vacker medeltida stad. Den portugisiske prinsen Henrik Sjöfararen, som stöttade landets första upptäcktsfärder, föddes här i Porto år 1394. Det är här i Porto som Dourofloden möter Atlanten, efter sin nära 900 km långa väg från källan i nordvästra Spanien. Porto har gett namn åt såväl landet som det världsberömda vinet, som framställts i Dourodalen i tvåtusen år. Vi ser stadens gamla delar och en av världens vackraste järnvägsstationer, São Bento, med sina väggar dekorerade i blå och vita kakelplattor med historiska motiv. Vårt fartyg ligger vid kaj över natten.

Dag 2 Kryssning till Régua – utflykt till Lamego

Under förmiddagen kryssar vi uppför floden Douro, som tidigare nyttjades som transportväg av tunnor med vin på speciella båtar, så kallade rabelobåtar, mot Régua. Trots att staden bara har 17 000 invånare är det den största längs Dourodalen. Under vår färd passerar vi betagande vyer i unika områden, upptagna på Unescos världsarvslista.

Dagens spännande utflykt går till staden Lamego, så sätt på dig dina promenadskor och följ med på en guidad tur med buss och till fots. Staden är berömd för sina viner och har länge ansetts som en av de historiskt sett mest betydelsefulla platserna i Portugal. Här finns ett slott och en katedral från 1100-talet. Det var här som adelsmän utsåg Afonso Henriques till Portugals första kung år 1139. Lamegos mest berömda landmärke, Nossa Senhora dos Remédios från 1700-talet, ligger uppe på en av stadens högsta kullar. Upp till kyrkan går en sirlig trappa med 686 trappsteg. Åter till fartyget och i kväll njuter vi av underhållning ombord. Fartyget ligger vid kaj i Régua över natten.

Dag 3 Utflykt till Quinta do Tedo – kryssning till Porto Antigo

Vi inleder med en guidad promenad till Douromuseet där vi får veta mer om vinframställningen i regionen. Därefter fortsätter vi med buss till Quinta do Tedo, en magnifik 1700-talsgård, vackert belägen där floderna Douro och Tedo möts, med storartad utsikt över dalen. Under vårt besök får vi avnjuta såväl gårdens vin som dess olivolja. Vi återvänder till vårt fartyg och under kvällen fortsätter kryssningen västerut mot Porto. Ombord njuter vi av middag och underhållning.

Dag 4 Kryssning från Porto Antigo - Rundtur i Porto

Även i dag rekommenderar vi bra promenadskor. Under en vacker och intressant rundtur i Porto, landets andra stad, ser vi bland annat stadens världsarvsskyddade historiska centrum med börshuset Palácio da Bolsa, ett av Portos mest intressanta landmärken, samt kyrkan Igreja de São Francisco, även känd som den gyllene kyrkan. Rundturen avslutas med att vi får se tillverkning av det berömda portugisiska blå kaklet, azulejos. Prov på detta vackra hantverk kan man bland annat se i Portos tågstation São Bento.
Middag ombord. Fartyget ligger vid kaj under natten.

Dag 5 Utflykt till Guimarães

Förmiddagen är ledig, men till eftermiddagen kommer dina promenadskor åter till användning. Dagens utflykt går till universitetsstaden Guimarães, en av Portugals vackraste historiska städer, och betraktad som Portugals födelseplats. I Guimarães föddes Portugals förste kung, Alfonso Henriques år 1109, och staden var även under en kort tid Portugals huvudstad. Vi ser exteriören av kyrkan Nossa Senhora de Oliveira och promenerar genom stadens historiska centrum, via labyrinter av gränder till det pittoreska torget från 1300-talet. Innan vi återvänder till Porto och vårt fartyg, besöker vi palatset som var de tidiga hertigarna av Braganzas residens. I kväll väntar galamiddag och traditionell underhållning ombord.

Dag 6 Hemresa

Njut av en avslutande frukostbuffé ombord. Under morgonen checkar vi ut från fartyget och beger oss med buss till flygplatsen för hemresa.

Höjdpunkter

  • Vacker kryssning på floden Douro
  • Helpension med drycker ombord
  • Storslagna utflykter
  • Utmärkt service
  • Staden Porto vid Atlanten

Fartyg

M/S Vasco da Gama ****

På denna resa kryssar vi med det fyrstjärniga fartyget M/S Vasco da Gama**** som är döpt efter den kände sjöfararen. Fartyget är helt renoverat 2014 och mäter 75 meter långt och drygt 11 meter brett. Det finns 71 hytter utspridda över de tre däcken. Hytterna är mellan 11 och 12,5 m2 och erbjuder allt man kan behöva under vistelsen ombord. Hytterna på översta däcket har stora panorma fönster och de på mellan och huvuddäck har stora fönster. På huvuddäck ligger restaurangen och på mellandäck finns det en trevlig bar. På soldäck som ligger längst upp på fatyget finns en pool och solstolar. Fritt trådlöst internet. Fartyget erbjuder inte någon tvättservice ombord.  Visa fartygets däckplansskiss»

Hytter & priser

Huvuddäck
2 bäddar Ingår i grundpriset
Mellandäck
2 bäddar 1 500 Kr/person
Övre däck
2 bäddar 1 900 kr/person
Enkelhytt huvuddäck
1-2 bäddar 4 200 kr (på förfrågan)

Resfakta

Reslängd

6 dagar

Avresedatum

23/3

Avreseort

Stockholm/Arlanda och Köpenhamn

Resmål

Porto - Lamego - Quinta do Tedo - Guimarães

Pris

Från 21 995 kr

Enkelrumstillägg

4 200kr (på förfrågan)

Detaljerade priser

Del i hytt på mellandäck: 1 500 kr/person
Del i hytt på övre däck: 1 900 kr/person

I priset ingår

  • Flyg till Porto t/r
  • Transfers flygplats–fartyg t/r
  • Del i dubbelhytt på huvuddäck
  • Välkomstcocktail
  • Helpension ombord från middag första kvällen till frukost avresedagen
  • Bordsvin, öl eller vatten till måltider samt drycker i baren enligt separat lista
  • Kryssning och utflykter enligt program:
  • Kvällstur i Porto
  • Utflykt till Lamego
  • Douromuseet och Quinta do Tedo
  • Stadsrundtur i Porto
  • Utflykt till Guimarães
  • Vinprovning
  • Underhållning ombord
  • Lokala auktoriserade engelsktalande guider
  • Grand Tours färdledare

I priset ingår ej

Obligatorisk serviceavgift ombord för denna kryssning är 40 Euro per person, samt 10 Euro per person för lokalguider och chaufförer.

Så här bokar du

Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.

Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar att du i samband med din bokning tecknar ett avbeställningsskydd som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du även för att ha en reseförsäkring som täcker plötsliga och oförutsedda sjukdomar och olycksfall under hela reseperioden. Kontrollera vad som ingår i din hemförsäkring eller ditt bankkort om du betalar med kort.

Information om avresor

OBS! Förändrat vattenstånd i Dourofloden kan innebära ändrad kryssningsrutt.

Resplan

Dag 1. Flyg till Porto
Dag 2. Kryssning till Régua – utflykt till Lamego
Dag 3. Utflykt till Quinta do Tedo – kryssning till Porto Antigo
Dag 4. Kryssning från Porto Antigo – Rundtur i Porto
Dag 5. Utflykt till Guimarães
Dag 6. Hemresa

Resesätt

Lufthansa

Valuta

Betalningen ombord sker i Euro eller med ett Visa eller Mastercard kreditkort. Den nationella valutan är Euro.

Pass och visum

För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination

Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal

Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan.

Klimatkompensation

Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Bra att veta

Strömstyrkan ombord är 220V. Ingen adapter behövs.

Viktig information

För att njuta av din resa bör du ha promenadvana på ojämnt underlag. Våra resor är ej handikappanpassade. Klarar du dig inte på egen hand behöver du ha någon med som kan hjälpa dig under resan.

Programändringar

Vänligen notera att vi reserverar oss för ändringar utanför vår kontroll. Det fastlagda dagsprogrammets dagar kan ändra ordning och en programpunkt kan ändras till annan likvärdig på grund av omständigheter vi inte rår över.

Avgångar

Avresa
Hemkomst
Pris
Från
Platser
2025-03-23
2025-03-28
21 995 kr
Stockholm/Arlanda
5+
2025-03-23
2025-03-28
22 595 kr
Köpenhamn
4
Avresa: 2025-03-23
Hemkomst: 2025-03-28
Pris: 21 995 kr
Från: Stockholm/Arlanda
Platser: 5+
Avresa: 2025-03-23
Hemkomst: 2025-03-28
Pris: 22 595 kr
Från: Köpenhamn
Platser: 4