Gunnel Carlsons gröna pärlor i Holland

Följ med trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson på en innehållsrik resa till utvalda gröna pärlor bland Nederländernas berömda parker och trädgårdar. Resans ciceron, Gunnel Carlson, är känd bland annat från TV-programmen Go’ kväll och Gröna rum. Hon är initiativtagare till Tusen Trädgårdar tillsammans med Riksförbundet Svensk Trädgård och odlar den egna trädgården i skånska Arlöv.
Gunnel Carlson har skrivit böcker som Trädgårdsguiden, Öländska trädgårdsrum och Min gröna passion. Denna resa bygger på Gunnel Carlsons bok ”Gunnels 100 gröna pärlor i Trädgårdseuropa”.

Ciceron

Gunnel Carlson

Gunnel Carlson är för många synonymt med trädgårdsprogram på tv. Genom omtyckta program som Gröna Rum, Go´kväll och Trädgårdskampen, samt en rad storsäljande böcker har hon varit en inspiration för många. Själv trivs Gunnel bäst med fingrarna i jorden - och hon delar gärna med sig av sin gröna passion för att få andra att utvecklas och se nya möjligheter i sina trädgårdar.
Läs mer

Dagsprogram

Visa alla dagar
Dag 1. Flyg till Amsterdam och Den botaniska trädgården Hortus Botanicus

Om man flyger till Amsterdam i tulpantider, kan man få en försmak av prakten redan från luften. Norr om flygplatsen Schiphol breder ett färggrant lapptäcke ut sig. Fält efter fält med lila, gula, röda, vita och gröna ränder. Tätt, tätt, sida vid sida. Den sandiga jorden på Nederländernas nordvästra kust är som gjord för lökodling. Först kommer krokusen, sedan hyacinterna och så tulpaner. Narcisser och kejsarkronor.
Vi ankommer till Amsterdam redan på förmiddagen. Från flygplatsen reser vi med buss in till Amsterdam och vårt hotell. Här deponerar vi vårt bagage för några timmar, och beger oss därefter till fots (en promenad på ca 30 minuter) till den botaniska trädgården i Amsterdam.

Den botaniska trädgården Hortus Botanicus i Amsterdam har tusentals växtarter från både öken och tropiskt klimat. Trädgården, som är en av de äldsta i hela världen, grundades 1638 som en örttrådgård för läkare och apotekare. Tack vare skeppen från Ostindiska Kompaniet under 1600-talet kom flera exotiska arter av växter till Amsterdam.
Vi får litet tid för egna strövtåg och lunch på egen hand, förslagsvis i en av Amsterdams vackraste utekaféer, Oranjerie, som ligger mitt i Hortus Botanicus. Ta en lätt lunch eller fika och slappna av, och njut av den vackra omgivningen. Namnet på kaféet kommer från att lokalerna tidigare innehöll citrusplantor av olika slag.
Efter besöket promenerar vi tillbaka till hotellet, checkar in och tar en stunds vila innan vi åter träffas för gemensam middag på hotellet.

Dag 2. Blomsterauktionen i Aalsmeer och Botaniska museet Hortus Bulborum

Under tidig morgon beger vi oss till blomsterauktionen i Aalsmeer. Lokalerna motsvarar en yta av tvåhundra fotbollsplaner och en daglig genomströmning på cirka femtio miljoner snittblommor under högsäsong. Blomsterauktionen i Aalsmeer är en imponerande upplevelse och är navet kring vilket Europas blomsterförsäljning snurrar. Att se hur det går till när miljoner snittblommor byter ägare är ett roligt skådespel att följa. Man förstår varför snittblommor, som odlats ute i världen, plockats och fraktats till Holland för att via mellanhänder så småningom hamna hemma hos oss, inte alltid är så billiga.

Holland är fullt av tulpaner och färgsprakande lökfält som sträcker sig kilometervis i det flacka landskapet. Dagens huvudnummer ligger i byn Limmen, belägen knappt fyra mil från Amsterdam. Vi besöker Hortus Bulborum, ett botaniskt museum som är en samlingsträdgård med tusentals vårblommande historiska lökar, i första hand av tulpaner, narcisser och hyacinter, men det finns även ett litet antal Fritillaria och krokusar.
Samlingen startades redan 1924 och drivs i dag av ett antal entusiaster, som fortsatt att samla in gamla löksorter som var på väg att slås ut från marknaden. Fälten i Limmen har på så sätt blivit en viktig genbank för tulpaner.

Dag 3. Keukenhof – Europas största trädgård och den berömda Blomsterparaden

Vi ägnar hela dagen åt Keukenhof, som betyder köksträdgård eftersom man på 1400-talet odlade grönsaker till slottsköket på slottet Teylingen, det lilla slottet i samma område. Sedan 1949 odlar man här lökväxter, och eftersom vi befinner oss i Holland under våren, missar vi inte ett besök; att få se sju miljoner lökar blomma nästan samtidigt är en upplevelse.
Keukenhof är mest känt för sina tulpaner. Med över 800 olika sorter av denna ikoniska holländska blomma, är parken en hyllning till tulpanens skönhet och mångfald. Vi använder huvudentrén till parken i Keukenhof, så att vi får chansen att vänja oss vid alla dofter och färger. Efter en kort promenad genom en liten skogsdunge öppnar sig härligheten. Området runt den stora dammen är bara ett enda stort lökhav.

Den världsberömda blomsterparaden är en holländsk tradition som firas för 78:e gången, i år äger paraden rum lördagen den 12 april. Man använder vårblommor som hyacinter, påskliljor och tulpaner för att dekorera paradflottan. Blomsterparaden kallas ibland även för Keukenhof Flower Parade, men det officiella namnet är Bloemencorso Bollenstreek. Vi njuter av blomsterparaden utanför Keukenhof efter att först ha fått njuta av all blomsterprakt inne i trädgården.

Dag 4. Begijnhof – en oas i Amsterdam. Lunch och hemresa.

Efter frukost och utcheckning från hotellet, väntar ett guidat besök i Begijnhof, den enda innergården i Amsterdam som grundades under medeltiden. Lugnet, stillheten och de små förtjusande trädgårdarna har funnits här i århundraden, som en dold oas i staden och en plats för framför allt ensamma kvinnor. Begijnhof nämns första gången i mitten på 1300-talet då kvinnor levde här och skötte fattiga och sjuka. Framför varje hus är små trädgårdar anlagda med träd och buskar, och varje husägare har egna planteringar i krukor, amplar och på trappor. I dag bevarar man fridfullheten, besökarna måste hålla sig dämpade och det är inte tillåtet att guida här. Som besökare får man nöja sig med att på avstånd beundra det gröna. Men miljön gör att pulsen sjunker och man vill bara lukta på blommorna, njuta och ta in hundra års stillhet.

Efter den guidade promenaden äter vi en enkel lunch i Amsterdam, och får ett par timmar på egen hand i den färgstarka staden. Under eftermiddagen beger vi oss åter till flygplatsen Schiphol för hemresa. Här säger vi tack och hej till vår ciceron Gunnel Carlson, och tillönskar varandra en riktigt glad påsk och en blommande vår.

Höjdpunkter

  • Gunnel Carlson visar sitt Holland
  • Vi ser Blomsterparaden
  • Keukenhof – Europas största trädgård
  • Botaniska museet Hortus Bulborum
  • Blomsterauktionen i Aalsmeeer
  • Oasen Begijnhof i Amsterdam

Boende

Hotel Casa Amsterdam ***

Hotel Casa Amsterdam *** är ett stort och modernt hotell med centralt läge, nära tunnelbanestationen Amstel med anslutningar till Museumplein, centrum och torget Waterlooplein. Bar och restaurang på hotellet. Bekväma rum med bad eller dusch/wc, hårfön, värdeskåp, tv, vattenkokare, fri wi-fi.
Adress: Eerste Ringdijkstraat 4, Amsterdam, Nederländerna
Telefon: +31 20 665 1171

Resfakta

Reslängd

4 dagar

Avresedatum

10/4

Avreseort

Stockholm/Arlanda och Köpenhamn

Resmål

Amsterdam

Pris

Från 20 995 kr

Enkelrumstillägg

3 500 kr

I priset ingår

  • Flyg till Amsterdam t/r
  • Transfers flygplats – Amsterdam t/r
  • Del i dubbelrum på hotell i Amsterdam, 3 nätter
  • Frukost varje morgon
  • Lunch 3 dagar
  • Middag 3 dagar
  • Besök i Botaniska trädgården i Amsterdam
  • Utflykt till blomsterauktionen i Aalsmeer
  • Utflykt till Hortus Bulborum i Limmen
  • Utflykt till Keukenhof
  • Vi upplever Blomsterparaden
  • Besök i oasen Begijnhof i Amsterdam
  • Ciceron Gunnel Carlson
  • Grand Tours färdledare under hela resan

Så här bokar du

Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.

Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar att du i samband med din bokning tecknar ett avbeställningsskydd som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du även för att ha en reseförsäkring som täcker plötsliga och oförutsedda sjukdomar och olycksfall under hela reseperioden. Kontrollera vad som ingår i din hemförsäkring eller ditt bankkort om du betalar med kort.

Resplan

Dag 1. Flyg till Amsterdam och Botaniska trädgården
Dag 2. Botaniska museet Hortus Bulborum
Dag 3. Keukenhof och Blomsterparaden
Dag 4. Begijnhof, lunch och hemresa

Pass och visum

För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination

Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal

Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan.

Klimatkompensation

Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Viktig information

För att njuta av din resa bör du ha promenadvana på ojämnt underlag. Våra resor är ej handikappanpassade. Klarar du dig inte på egen hand behöver du ha någon med som kan hjälpa dig under resan.

Programändringar

Vänligen notera att vi reserverar oss för ändringar utanför vår kontroll. Det fastlagda dagsprogrammets dagar kan ändra ordning och en programpunkt kan ändras till annan likvärdig på grund av omständigheter vi inte rår över.

Avgångar

Avresa
Hemkomst
Pris
Från
Platser
2025-04-10
2025-04-13
20 995 kr
Stockholm/Arlanda
5+
2025-04-10
2025-04-13
21 495 kr
Köpenhamn
2
Avresa: 2025-04-10
Hemkomst: 2025-04-13
Pris: 20 995 kr
Från: Stockholm/Arlanda
Platser: 5+
Avresa: 2025-04-10
Hemkomst: 2025-04-13
Pris: 21 495 kr
Från: Köpenhamn
Platser: 2